Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ

Τα Λουτρά Τραϊανούπολης βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από την Αλεξανδρούπολη, σε όμορφο τοπίο και κοντά σε σπάνιου κάλους οικολογικούς προορισμούς, ζηλευτούς από όλο το κόσμο (ΔΕΛΤΑ του Εβρου, Δάσος Δαδιάς, κτλ). Με ιστορία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το αναβλύζον νερό πηγής με θεραπευτικές ιδιότητες τόσο στην πόση όσο και στο σώμα. Στον εξωτερικό χώρο, η θερμοκρασία του σπανίου αυτού νερού είναι 52 βαθμοί Κελσίου, πράγμα που κάνει ακόμα πιο σπάνια τα χαρακτηριστικά του. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, των παθήσεων και της αναζήτησης από μάζες πληθυσμού, νέα δεδομένα φυσικής και οικολογικής ζωής αλλά και τρόπους καλής ζωής και υγείας, είναι απαραίτητη η εκμετάλλευση και πλήρης αξιοποίηση του αγαθού αυτού που μας έδωσε η φύση και βρίσκεται τόσο κοντά μας.
Στο εξωτερικό, έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως όλα τα παρόμοια σημεία θερμού αναβλύζοντος νερού, για την υγεία των πολιτών.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΩΝ -ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:
Στη Γαλλία, κάθε πολίτης από 60 ετών, έχει δικαίωμα θερμών-ιαματικών πηγών, μία φορά το χρόνο. Η ηλεκτρονική κάρτα υγείας γίνεται αποδεκτή από όλα τα Κέντρα Λουτροθεραπείας και είναι δωρεάν.
Κανονικά, θεραπεία τριών εβδομάδων, κοστίζει περίπου 700 ευρώ και περιλαμβάνει δύο 15λεπτα κάθε μέρα διαλέγοντας από πολλές επιλογές, όπως: υδρομασάζ σε μπανιέρα, υδρομασάζ σε πισίνα, λασποθεραπεία, νερό από λάστιχο σε πίεση από μακρυά, κινησιοθεραπεία σε νερό-γυμναστική μέσα σε νερό, περπάτημα σε νερό, σύγχρονο μασάζ με πτώση νερού, κτλ.
Αφορά είτε σε παθήσεις ρευματοπάθειας σε ζεστό νερό ή λάσπη (περίπου 36 βαθμούς) είτε σε παθήσεις φλεβολογίας (χλιαρό-κρύο νερό).
Μπορούν όμως και άλλοι πάσχοντες ή μη, να χρησιμοποιήσουν τα θερμά λουτρά, επιλέγοντας ένα ή περισσότερα προγράμματα από τα παραπάνω με τιμές που κυμαίνονται από 500 έως και 1000 ευρώ. Προσφέρουν πετσέτα και μπουρνούζι για κάθε μέρα, σε κάθε άτομο.
Περίπου τα ίδια ισχύουν και στις σκανδιναβικές και σε πολλές άλλες χώρες.
Η πόλη SETE στη νοτιοδυτική Γαλλία, 15 λεπτά με το τρένο από το MONTPELLIER το οποίο αποτελεί Κέντρο της Περιφέρειας, είναι περίπου ίση με την Αλεξανδρούπολη και παραθαλάσσια πόλη. Σε 15 χιλιόμετρα από αυτήν, βρίσκεται η λουτρόπολη BALARUC LES BAINS, σχεδόν χωριό.
Η SETE μπορεί να παρομοιασθεί με την Αλεξανδρούπολη και η BALARUC LES BAINS με την Τραϊανούπολη. Μάλιστα, θα μπορούσαν ακόμα και να αδελφοποιηθούν.
Να, μερικά χαρακτηριστικά του τετραώροφου κτιρίου των ιαματικών αυτών λουτρών, όπου εξυπηρετούνται 5.000 άτομα την ημέρα.

Balaruc Les Bains:
http://www.thermesbalaruclesbains.com/ longée au cœur du plus grand l de

Σε 16.000 τ.μ δίπλα στη θάλασσα για φλεβολογία και ρευματισμούς με υδροθεραπεία και λασποθεραπεία.
Απευθύνεται σε χρόνια νοσήματα και επίσης για αθλητική θεραπεία υψηλού επιπέδου.
5 μεγάλες πισίνες σε 1.000 τ.μ. (154 εργαζόμενοι):
4 όροφοι που περιλαμβάνουν επίσης αίθουσες διαλέξεων, ατελιέ και ιατρεία.
Η χρηματοδότηση: 60 M€ ( 50% από Δήμο, Περιφέρεια, 34 από το Κράτος και υπόλοιπο ιδ.)
Statut : Δημόσια Επιχείρηση με Τοπική χρήση ανώνυμη Δημοσίων Κεφαλαίων (85% Δήμος, 14% Νομός, 1% Περιφέρεια).
400 συνεργάτες.
36 τόνοι μπουρνούζια (25.000 κάθε εβδομάδα)
1,8 τόνοι κομπρέσες (5.600/εβδομάδα)
6 τόνοι πετσέτες (36.000 πετσέτες/εβδομάδα)

Ανοίγει 6/7 ημέρες, από 6 το πρωί έως 7 το βράδυ για το κοινό.


ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ:
Υδροθεραπευτήριο

Σήμερα είναι επίσημα αναγνωρισμένες από το Ελληνικό Κράτος για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες και θεωρούνται από τις σημαντικότερες του ελλαδικού χώρου. Χαρακτηρίζονται ως υδρο – θειο – χλωριο – νατριούχες με θερμοκρασία 35 °C (έξω 52). Τα νερά των πηγών είναι κατάλληλα για λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία. Συστήνονται για τη θεραπεία πολλών νόσων, όπως ρευματισμών, γυναικολογικών παθήσεων, παθήσεων περιφερειακών νεύρων, νοσημάτων νεφρού, χολής, υπατικών δυσλειτουργιών, πεπτικών διαταραχών. Ακόμα και όταν η θεραπεία έχει ολοκληρωθεί, τα ευεργετικά αποτελέσματα των νερών της Τραϊανούπολης εξακολουθούν να ισχύουν και να αποδεικνύουν πόσο πολύτιμη και αποτελεσματική μπορεί να είναι η χρήση των πηγών αυτών.
Οι Ιαματικές Πηγές βρίσκονται 15 χλμ ανατολικά της Αλεξανδρούπολης και επί της Εθνικής οδού που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τις Φέρες .
Υπάρχει στον ίδιο χώρο Ξενοδοχείο, μίνι μάρκετ και εστιατόριο.
Οι ιαματικές Πηγές Τραϊανούπολης – Αλεξανδρούπολης είναι θερμομεταλλικές υδροθειοχλωριούχες.
Σήμερα, εξυπηρετεί 50-100 άτομα την ημέρα και είναι κλειστό τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο. Ανοίγει από 8.30 έως 16.00.
Αποτέλεσμα εικόνας για ιαματικα λουτρα ΤραιανουποληςΑποτέλεσμα εικόνας για ιαματικα λουτρα Τραιανουπολης
ΠΡΟΤΑΣΗ
Σε περίπτωση αξιοποίησής τους, μπορούν άμεσα να εξυπηρετήσουν 500 άτομα την ημέρα, με κάποιες παρεμβάσεις και 1000 άτομα ένα χρόνο μετά, εάν προστεθούν κατάλληλες υποδομές.
Ο στόχος πάντως των 2.000 ατόμων μπορεί να επιτευχθεί εάν συντονιστούν κατάλληλα οι φορείς και γνωστοποιηθεί το Κέντρο αυτό Λουτροθεραπείας, στο Γαλλικό Σύστημα Υγείας και προστεθεί στον κατάλογο Νόμιμων Ιδρυμάτων όπου μπορούν να προσέρχονται Γάλλοι ασθενείς δωρεάν, ως Ευρωπαίοι πολίτες συνδεδεμένοι. Αρκεί τα Υπουργεία Υγείας Γαλλίας και Ελλάδος, με SECURITE SOCIALE και ΕΦΚΑ να δέχονται Ευρωπαίους πολίτες. Επίσης, Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης θα πρέπει να κάνει τις κατάλληλες ενέργειες.
Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ιαματικό τουρισμό και οφέλη της περιοχής από το τεράστιο τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον που θα προσελκύσει ξένους σε κάθε εποχή, χειμώνα-καλοκαίρι. Και να γίνει πρόγραμμα τουριστικών διαδρομών, διαμονής και επισκέψεων σε άλλες λουτροπόλεις, όπως Σαμοθράκη ή/και οικολογικών προορισμών της περιοχής μας.
Το ρεπορτάζ της κυρίας Κριτού:
http://v4.deltatv.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=17472%3A%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%84%CF%8D%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%AC-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%8A%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF%82&Itemid=213

To ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός, ανεξάρτητων, ανένταχτων και ελεύθερων πολιτών . Στα πλαίσια των φιλειρηνικών, εποικοδομητικών και αφιλοκερδών προτάσεων για ωφέλιμη ανάπτυξη της περιοχής μας, καταθέτει φάκελο αξιοποίησης των Θερμών Λουτρών Τραϊανούπολης. 
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2551088612 και 2551029867. Δεχόμαστε κάθε πρόταση.
Η ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ (25/08/17) :

 Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΩΝ είναι το εξής:
Σπιτάλας Νίκος, Δρ Πολεοδόμος-Αρχιτέκτων Καθηγητής ΑΕΙ
Μαυρίδης Όμηρος, Δρ συγγραφέας, ψυχολόγος, ΑΕΙ
Βασιλειάδου-Μαυρίδου, Λογιστικής-ΑΕΙ, σύμβουλος οικον.
Κεραμαράκη Ξένια,  Διοικητικός Υπάλληλος Γ.Π.Ν.Α, ΑΕΙ
Τρικούπης Θανάσης, Δρ καθηγητής μουσικής, συνθέτης, ΑΕΙ
Μπαρμαγιάννης Γιάννης, ΑΕΙ καθηγητής Γυμναστής, ΣΕΓΑΣ
Σκαρλακίδου Φωτεινή, Βιβλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ, έμπορος, οργάνωση ΑΕΙ
Ρηγόπουλος Νίκος, Καθηγητής Φυσικής ΑΕΙ
Δεμερτζάκης Γιώργος, Απόστρατος αξιωματικός, ιστορικός
Παπαμάλη Αναστασία, Τουριστικά, Τεχν. Σεφ Μάγειρας
Φώτου Σπύρος, Απόστρατος Αξιωματικός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου